Foto &tradition
Basic interieurs kunnen heel fijn zijn, vooral wanneer je snel overprikkeld raakt en lekker tot rust wilt komen in je eigen huis. Maar hoe zorg je ervoor dat het niet saai of kil wordt?
Grijstinten
Heb je een zwart/wit interieur, dan is grijs is een fijne toevoeging. Grijs zit tussen zwart en wit in, en zorgt voor een fijne overgang tussen die twee. Hierdoor wordt het contrast wat verzacht. Het kiezen van een grijze tint is daarbij ook belangrijk, want er zijn warme en koele grijstinten. Wil je meer warmte? Kies dan een aantal verschillende warme tinten grijs om je interieur mee aan te vullen.
Foto H&M Home
Of ga voor bruin en beige
Juist nu zijn bruin en beige tinten helemaal hip en happening. En daardoor is het gemakkelijk om hier leuke accessoires ter aanvulling voor te vinden. Je kunt bruin en beige makkelijk toevoegen aan een zwart, wit en grijs interieur, maar je kunt ook volledig voor beige en bruin gaan. Helemaal trendy.
Hout, hout en nog meer hout
Een interieur zonder hout is moeilijk voor te stellen. Bijna iedereen heeft wel iets van hout, of het nu een vloer, eettafel of een stoel is. Juist een basic interieur kan haast niet zonder een aantal houten accenten, vanwege de warme look en feel van het materiaal. Het brengt je interieur meer tot leven. En valt met elke stijl te combineren doordat het in zoveel verschillende soorten, kleuren en afwerkingen te verkrijgen is. De donkere houtsoorten zijn momenteel helemaal in. Deze geven je interieur een diepe warmte mee.
Natuurlijke materialen
Ook andere natuurlijke materialen geven meer pit. Denk aan rotan, wol, linnen, bamboe, aardewerk of leer. De ‘aardse’ kleuren en structuren doen het heel goed in een basic interieur. Ze zorgen voor meer zachtheid en een natuurlijke sfeer. Een andere trend die je hierbij goed kunt toepassen is die van natuurlijke materialen als natuursteen, terrazzo of marmer. Die hebben vaak basic kleuren, maar door hun fijne structuren en levendigheid geven ze meer diepgang. Pas met gladde en harde materialen wel op dat je woonkamer niet een klankkast wordt, dat bevordert de gezelligheid niet. Combineer ‘hard’ daarom met zachte en volle stoffen.
Foto unsplash
Kleurtemperatuur
Licht van buiten en verlichting binnen zijn erg belangrijk voor de sfeer. Koel licht uit het noorden is weer heel anders dan wanneer het warme namiddaglicht je woonkamer in schijnt. De ligging van je woning kan je natuurlijk niet veranderen, maar gelukkig kun je wel invloed hebben op wàt het licht in huis doet. Kies voor warme lichtbronnen in je armaturen. Deze warmte, of de lichtkleur, wordt weergegeven in Kelvin. Een gemiddelde lamp heeft een Kelvin van 2700. Hoe hoger het getal, hoe koeler het licht. Daglicht is bijvoorbeeld 6500 Kelvin. Dus wil je meer warm licht, kies dan lichtbronnen tussen de 1700 (heel warm licht) en 2700 (gemiddeld warm) Kelvin. Heel handig is bijvoorbeeld Philips Hue, hiermee kun je gemakkelijk de lichtwarmte aanpassen, zodat je op elk gewenst moment de juiste hoeveelheid hebt. En vergeet de kaarsjes (1500 Kelvin) niet, vooral nu in de donkere, grijze dagen.
Leven in de brouwerij
Eigenlijk kan geen enkel interieur zonder planten, maar vooral als je het basic houdt, heeft je kamer wat leven nodig. Planten zijn veelzijdig en geven je interieur op een mooie manier kleur, zonder dat je voor gekleurde wanden of meubels hoeft te kiezen. Daarnaast is groen een kleur die weinig contrasteert met wit, zwart en grijs. Hierdoor gaan ze goed samen, zonder dat het groen te veel de aandacht vraagt. Ook zorgen de groene bladeren voor rust en ontspanning, wat vaak het uitgangspunt is bij mensen die van basic houden. Het versterkt dus dat rusteffect en geeft daarbij tegelijkertijd gezelligheid.
Foto &tradition
Aaibaarheid
Om meer warmte in je interieur te krijgen is het belangrijk om het binnen verder ‘aan te kleden’. En dat aankleden kun je doen door zachte, aaibare stoffen toe te voegen. Hiervoor lenen natuurlijke materialen zich het beste, zoals wol, katoen, linnen of heerlijke schapenvachtjes. Deze materialen geven letterlijk warmte. Denk aan kussens en een warme plaid op de bank, een vachtje in de fauteuil en een hoogpolig wollen vloerkleed. Juist in deze periode van het jaar extra fijn.
Foto H&M Home
Voeg één accentkleur toe
Een andere truc om het gezelliger te maken is door het toevoegen van één accentkleur, zoals groen, blauw of roze. Dit hoef je niet groots aan te pakken, maar bijvoorbeeld in de vorm van een kussentje op de bank, gekleurde kaarsen, of één fauteuil in een kleur. Dit kan het totaalplaatje helemaal ophalen.
Foto Muuto
Mix van verschillende materialen
Het is belangrijk om verschillende materialen en texturen te mixen. Als je bijvoorbeeld allemaal dezelfde stoffen kussens gebruikt of alles in mat óf juist hoogglans schildert, kan het heel vlak en saai ogen. Kussens in dezelfde kleur, maar met een verschillende structuur en textuur lijken allemaal anders. Door bijvoorbeeld egaal katoen, dikke wol, soepel linnen en fluffy stofjes te combineren, krijgt het geheel meer diepte en wordt het gezelliger. En elk materiaal en elke textuur weerkaatst het licht op een andere manier, waardoor wij het anders waarnemen. Een zwart kastje geverfd in hoogglans lijkt bijvoorbeeld donkerder dan hetzelfde kastje in mat zwart. Hierdoor kun je met een basis kleurenpalet toch meer gelaagdheid krijgen. Dus kies voor variatie in glansgraden en texturen, voor een levendig en sfeervol beeld.
Foto H&M Home
Oud en doorleefd
En als laatste; door het toevoegen van een vintage meubel krijg je instant sfeer. Denk aan meubels zoals een tweedehands kastje, een vintage eetkamerstoel of een oude leren fauteuil. Deze meubels hebben geleefd en zijn misschien niet helemaal meer in perfecte staat. En juist dat geeft meer persoonlijkheid en pit.