Je kunt er eigenlijk niet zonder, een degelijke voorraadkast. En hoewel de meesten van ons zich voornemen om het netjes te houden, is een rommelige bedoening vaak de realiteit. 5 tips om je voorraadkast overzichtelijk te maken én te houden.
Wat wil je er in kwijt?
Je voorraadkast logisch reorganiseren begint met het krijgen van overzicht: wat wil je er echt in kwijt? Wees kritisch. Staan er spullen die je al heel lang niet hebt gebruikt? Dan kun je die net zo goed de deur uit doen. Dit geldt ook voor producten waarvan de houdbaarheidsdatum allang verstreken is. No shame, dat overkomt de beste. Maak vervolgens groepjes van producten zodat je gemakkelijk soort bij soort kunt opbergen. Denk aan broodbeleg bij elkaar, rijst en pasta, schoonmaakmiddelen, groenten en fruit.
Kies een flexibel opbergsysteem
Het voordeel van een flexibel opbergsysteem is dat je de voorraadkast altijd kunt aanpassen aan je wensen en je spullen. Een systeem met planken op een rails of een stellingkast is handig, zodat je de hoogte kunt verstellen en planken kunt toevoegen of weghalen. Denk vooral ook in de hoogte. Spullen die je niet zo vaak gebruikt, kunnen prima hoog opgeborgen worden. Bouw je voorraadkast dus helemaal door tot aan het plafond, elke centimeter is meegenomen.
Foto’s Ikea
Er zijn ook systemen waarbij je naast planken ook manden (voor bijvoorbeeld groente of fruit), wijnrekken of haakjes (voor boodschappentassen, vegers, bezems enz.) kunt toevoegen, een ideale manier om alle spullen een op maat gemaakt plekje te kunnen geven.
Maak je voorraad goed zichtbaar
Foto’s Ikea
Doorzichtige potten en bakken zijn een slimme keuze: zo zie je in een oogopslag wat erin zit en ook nog hoeveel. Denk aan glazen voorraadpotten en doorzichtige, plastic opbergbakken. Doordat je ziet wat je hebt, kun je alles beter vinden. Dat scheelt een hoop gezoek.
Sommige spullen lenen zich er misschien niet voor om ze op deze manier op te bergen. Dan kun je op de bak of pot zelf, of desnoods op de plank, opschrijven wat erin zit (en vergeet dan niet de houdbaarheidsdatum).
Investeer in goede opbergers
Beknibbel niet op de aanschaf van potten, bakken en manden. Die zijn een must om je voorraad netjes en georganiseerd te houden. Wanneer alles een goed plekje heeft, zet je het ook makkelijk terug op dezelfde plaats, of in dezelfde bak. Hierdoor blijft je systeem op orde. Probeer niet alles in één kleine bak te proppen zodat er dingen half uitsteken of los bovenop liggen. Schaf liever wat grotere bakken aan.
Foto’s House Doctor
En als je het helemaal goed wilt aanpakken, koop dan zoveel mogelijk bakken, manden en potten uit dezelfde serie. Dat ziet er natuurlijk mooier uit (het oog wil ook wat), maar zorgt er ook voor dat ze qua maatvoering goed bij elkaar passen en (over het algemeen) goed stapelbaar zijn. Daarnaast zorgt het voor eenheid en rust.
Maak een indelingsplan
Nu je precies weet wat je wilt opbergen en waarin, kun je een goed plan maken. Begin bij de dingen die je het vaakst gebruikt, en zet deze op ooghoogte. Maak daarin weer onderscheid in spullen die je vooraan zet en achteraan. Spullen die je minder vaak gebruikt, plaats je achteraan, dingen die je frequent nodig hebt, zet je vooraan. Bij een diepe plank is het handig om hogere producten achteraan te zetten en de kleine vooraan zodat je voorraad overzichtelijk blijft. Wees bij het terugplaatsen consequent. Het is een kleine moeite om die ene pot of bak even aan de kant te schuiven, zodat je de hogere weer achteraan kunt zetten. Leer jezelf dit aan, zo houd je de boel het langst netjes.
Foto’s Søstrene Grene
Spullen die je weinig gebruikt, kun je het beste bovenaan zetten, dan hoef je er maar af en toe een krukje bij te pakken. Houd onderin ruimte over voor grote, onhandige spullen zoals dat krukje en de stofzuiger. Dit kun je doen door de planken van de kast wat hoger te laten beginnen.