Interieurontwerpers ontwerpen en stylen vaak vanuit hun intuïtie. Maar wat als je die natuurlijke intuïtie niet hebt? Dan kun je gelukkig terugvallen op een wiskundig trucje voor meer balans in je interieur.
Wat is de Gulden Snede?
De gulden snede is een eeuwenoude wiskundige methode. Het wordt ook wel de ‘goddelijke porportie’ genoemd, omdat je met deze methode de perfecte verhouding berekend. Deze verhouding werd zelfs al gebruikt door de oude Egyptenaren voor het bouwen van hun piramides en Griekse tempels. Succes gegarandeerd dus!
Deze methode wordt tegenwoordig ook nog veel gebruikt, bijvoorbeeld in de verhouding van je tv-beeldscherm, papierformaten, in de architectuur, maar ook bij fotografie wordt deze verhouding gebruikt om de mooiste foto’s te maken. Zelfs in de natuur zie je de verhouding terug, in bloemen en planten, maar ook in het menselijk lichaam, zoals de vorm van het oor of de lengte van de botjes in je vinger. Doordat het dus zo’n ‘natuurlijke’ verhouding is, werkt het bijna overal voor!
De Gulden Rechthoek en de Gulden Spiraal
De wiskundige berekening van de Gulden Snede is nogal ingewikkeld, maar gelukkig zijn er handige hulpmiddelen die helpen met het visualiseren en verduidelijken van deze methode.
Als eerste heb je de Gulden Rechthoek. Dit is de methode uitgewerkt in een rechthoekig raster, waarbij de vlakken telkens kleiner worden volgens de wiskundige berekening. En binnen deze rechthoek kun je een Gulden Spiraal trekken, een vloeiende lijn die van hoek naar hoek binnen de vakken loopt, tot hij samenkomt in een krul in de kleinste vakjes. En deze lijn is dus heel handig aan te houden bij het ontwerpen van interieurs en designs.
Hoe gebruik je dit binnen het interieur?
Wanneer je de Gulden Snede wilt gebruiken voor je interieur, kun je het makkelijkst de Gulden Spiraal gebruiken. Zorg ervoor dat je compositie (dus bijvoorbeeld een collage met schilderijen, je kussens op de bank of gewoon je hele zithoek) ongeveer binnen de vorm valt. Het item wat het meeste mag opvallen, bijvoorbeeld een leuke eyecatcher, plaatst je waar je spiraal samenkomt. Dit is je focuspunt, daar gebeurd er het meest en daar wordt je oog ook automatisch naartoe getrokken.
Op die manier krijg je een interieur of compositie die heel natuurlijk aanvoelt en in balans is.