Bij het uitkiezen van nieuwe gordijnen komt veel kijken. Heb je eindelijk een leuke stof gevonden, welke ophangsysteem kies je dan, hoe lang moet het gordijn en met welke plooi? Interieurontwerper Aukje Rijpma van Stedsk helpt je graag een handje.
Het ophangsysteem
Er zijn verschillende manieren om gordijnen op te hangen. De meest gebruikte ophangsystemen zijn een rails en een roede.
Roede
Roedes zijn een gemakkelijke manier om je gordijnen op te hangen. Je kunt ze decoratief gebruiken, bijvoorbeeld door mooie eindknoppen bij een landelijk interieur, of een roede van zwart staal om je interieur wat stoerder te laten lijken. Maar je kunt ze ook zo gebruiken dat ze bijna niet opvallen.
Een voordeel van roedes zijn dat je ze gemakkelijk op maat kunt schuiven en de bevestiging is vaak ook erg simpel. Ook geeft een roede verschillende opties om je gordijnen aan de roede te bevestigen, bijvoorbeeld gordijnen met zeilringen of een plooiband waar je de roede zo doorheen kunt schuiven. Kies de zeilringen het liefst in dezelfde kleur als je roede.
Rails
Rails worden vooral veel gebruikt in moderne interieurs en zijn ideaal wanneer je de gordijnen over de gehele breedte van de muur wilt hangen. Zo kun je de rails helemaal van links naar rechts aan het plafond bevestigen. Ook wanneer je graag twee soorten gordijnen wilt ophangen, zoals een vitrage met een overgordijn, zijn rails ideaal. Je hangt dan gewoon twee rails achterelkaar op.
Plooi
Met rails kun je verschillende plooien uitkiezen. Dus eigenlijk de manier waarop je gordijnen aan je rails hangt. Je hebt bijvoorbeeld een enkele plooi, een dubbele plooi of zelfs een driedubbele plooi.
Enkele plooi
Een enkele plooi wordt vaak gekozen. Vooral omdat je bij deze plooi de minste stof nodig hebt, en hierdoor het goedkoopst is.
De plooi is vooral goed te combineren met wat zwaardere overgordijnen waarbij meer plooien lastig te verwerken zijn of om te voorkomen dat je grote pakketten gordijnen voor je ramen krijgt te hangen. Ook wanneer je een gordijn voert, en hiermee dus zwaarder wordt, is een enkele plooi een goede optie.
Maar ook linnen(look) gordijnen hangen vaak het mooist met een enkele plooi, zodat ze zo lekker nonchalant hangen!
Dubbele plooi (vlinderplooi)
Bij een dubbele plooi wordt de plooi twee keer gevouwen, wat lijkt op een vlinder. Hierdoor wordt de dubbele plooi ook wel vlinderplooi genoemd.
Soepel vallende overgordijnen, inbetweens en vitrages hangen dan vaak weer wat mooier bij twee plooien, omdat het dan de stof door meer plooien wat levendiger oogt.
Ook bij wat hogere gordijnen kun je beter voor minimaal een dubbele plooi gaan. Zo voorkom je dat de onderzijde van het gordijn te vlak wordt.
Driedubbele plooi
Deze plooi wordt alleen gebruikt bij hele luchtige inbetweens en vitrages. Hiermee geef je het gordijn meer stof waardoor hij mooi ruim valt en levendig. Dit kan handig zijn om toch net iets meer privacy te creëren met een dun gordijn.
Wave
Een andere optie die steeds populairder wordt is de wave. Hierbij hangt het gordijn als een soort golf onder de rails, waardoor het gordijn mooi strak en gelijkmatig hangt. De wave is hiermee perfect voor moderne interieurs.
Kies je voor twee verschillende gordijnen, een overgordijn met bijvoorbeeld een vitrage, kies dan voor beiden dezelfde plooi. Dan oogt het geheel mooi rustig.
lengte
Het kiezen van de lengte van je gordijn is net zo belangrijk als de keuze in de plooi. Je kunt hiermee de uitstraling nog verder naar je eigen hand zetten.
Grofweg zijn er drie opties voor de lengte; een stukje boven de grond, nét op de grond of flink oversized op de grond.
Net boven de grond of nét op de grond
Gordijnen net boven de grond, zo ongeveer een centimeter of 1 of 1,5, laten hangen heeft zo z’n voordelen. Je voorkomt dat je gordijnen vies worden (vooral handig bij stoffen in een lichte kleur) van de vloer en ze gaan soepel open en dicht. Gordijnen waarin polyester is verwerkt, werken/krimpen bijna niet, waardoor deze optie voor die gordijnen een goede keus kan zijn omdat ze mooi op hun plek blijven hangen.
Mocht je er voor kiezen om ze nét op de grond te laten hangen (als een licht kusje), zorg er dan voor dat ze echt goed worden gemeten en ze ook echt nét op de grond hangen. Want mochten ze toch iets te lang zijn, dan kan het ook gaan lijken alsof ze slecht zijn opgemeten.
Oversized op de grond
Deze optie wordt vooral veel gebruikt bij soepel vallende stoffen. Door de stof flink op de grond te laten hangen krijg je een nonchalante uitstraling, maar het laat je kamer ook hoger lijken!
Wanneer je kiest voor een natuurlijke stof, zoals katoen of linnen, is het een naast mooi, ook een slimme keuze. Natuurlijke stoffen kunnen door wisseling van de luchtvochtigheid enkele millimeters krimpen en weer uitzetten. Dus als je natuurlijke gordijnen net op of boven de grond laat hangen, kan het zijn dat je later hoogwater krijgt door het krimpen. Door van te voren hiermee rekening te houden en ze mooi lang te laten, ondervang je dit probleem.
Enige nadeel van deze optie is dat ze wel dat de onderkant van de gordijnen wat vuil of stoffig kunnen worden, vooral als het een wit gordijn is.
hoogwater precies goed net ietsjes te lang oversized