Tips voor het indelen van je doorzonwoning

Een doorzonwoning biedt veel licht en ruimte, maar de rechte woonkamer zorgt vaak voor weinig inspirerende indelingen. Ik deel graag mijn tips om jouw interieur een creatieve draai te geven!

 

Een doorzonwoning is een typisch Nederlands woonhuis dat gebouwd werd tussen de jaren ’50 en ’70. Deze woningen werden na de Tweede Wereldoorlog populair door de behoefte aan betaalbare en functionele huisvesting voor de snel groeiende bevolking.

kenmerken van een doorzonwoning

Een doorzonwoning kenmerkt zich door een rechthoekige woon- en eetkamer die samen één open ruimte vormen, met grote ramen aan zowel de voor- als achterzijde. Dit zorgt voor veel lichtinval en een ruimtelijk gevoel, wat ook de naam verklaart: doorzonwoning, omdat het zonlicht van voor naar achter door de hele woning schijnt en zo de hele ruimte vult met licht.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van de doorzonwoning is de overvloed aan natuurlijk licht. Daarnaast maakt de rechthoekige ruimte het eenvoudig om een standaard indeling te maken met een zithoek en een eethoek. Het nadeel is alleen dat de lange, rechte wanden een uitdaging kunnen zijn om leuk aan te kleden. Bovendien kan het lastig zijn om speciale woonwensen, zoals een werkplek of een kinderhoek, in te passen.

Indelingen

Met een standaard plattegrond van een doorzonwoning laat ik je graag verschillende indelings- en verbouwingsopties zien, vol inspirerende ideeën en oplossingen!

Indeling 1 : de traditionele indeling

Bij de traditionele indeling van een doorzonwoning bevindt de keuken zich aan het einde van de lange hal. Vaak is de keuken niet erg breed, waardoor er meestal maar aan één zijde een keukenblok geplaatst kan worden. Hoewel de keuken klein is, zorgt de goede lichtinval voor een prettige sfeer en behoud je een mooie, rechte doorloop naar buiten. Op de lege wand tegenover het keukenblok kun je bijvoorbeeld een groot prikbord creëren voor al je favoriete recepten of de knutselwerkjes van je kinderen.

 

Vanuit de hal kom je halverwege binnen in de woon- en eetkamer. Doordat de deur ongeveer in het midden van de ruimte zit, kun je deze gemakkelijk opdelen in twee zones. Hoewel deze indeling niet erg spannend is, biedt het wel voldoende ruimte voor een comfortabele zithoek, een eethoek en een ruime kast.

 

 

Om de lange, rechte muur te doorbreken, kun je een hoge kast plaatsen (de hoogte onderbreekt de lengte), een groot kunstwerk ophangen of verschillende kleurvlakken op de muur schilderen. 

Indeling 2: een groot wandmeubel

Door de ingang van de keuken te verplaatsen van de hal naar een deur vanuit de woonkamer, creëer je meer ruimte voor een grotere keuken met kastenwand, zonder direct een open keuken te hoeven maken. 

 

Langs de gehele lengte van de lange wand is een groot wandmeubel ingetekend. Zo’n meubel dat over de hele lengte doorloopt, zorgt voor een rustige en samenhangende uitstraling en  voorkomt dat de lange muur eentonig oogt. 

 

In het midden van dit meubel bevindt zich een hoge kast, die de ruimte visueel in tweeën deelt. Aan de kant van de zithoek loopt deze over in een tv-meubel, terwijl het aan de andere kant wordt gebruikt als een comfortabele zitbank bij de eettafel.

 

Het tv-meubel kan ook dienen als speelhoek; zet een paar krukjes onder het meubel en voeg nog wat opbergbakken toe, en de kinderen hebben een fijn speelplek dicht bij de ouders. Een Samsung Frame-tv aan de muur maakt deze hoek nog praktischer voor de kinderen en zorgt ervoor dat de tv minder opvalt. Leuk idee: laat de Frame-tv opgaan in een collage met posters of schilderijen!

Indeling 3: een open keuken

Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een grote, open leefkeuken, waardoor in veel doorzonwoningen de keukenmuur wordt doorgebroken. Hierdoor ontstaat een L-vormige indeling in plaats van de oorspronkelijke rechthoekige ruimte. Deze indeling biedt meer mogelijkheden voor je keukenopstelling! In dit voorbeeld is een schiereiland met spoelbak toegevoegd, zodat je tijdens het koken meer interactie hebt met je gezinsleden. Dit is ook ideaal wanneer je je kinderen in het oog wilt houden terwijl je bezig bent in de keuken.

 

Kinderen spelen graag in de vensterbank. Door de vensterbank te verdiepen of door een lange, diepe plank toe te voegen, creëer je eenvoudig een leuke zit- en speelhoek voor de kinderen, zonder dat dit veel ruimte inneemt.

Indeling 4: keuken verplaatsen

De keuken hoeft natuurlijk niet op dezelfde plek te blijven als je de muur hebt doorgebroken. Verplaats hem eens naar de andere kant! Zo doorbreek je direct die lege, lange muur. Door de keuken deels af te schermen met een kleine wand, creëer je bovendien een duidelijke scheiding tussen het woon- en eetgedeelte. Je kunt deze scheiding verder versterken door vanaf dit wandje een glazen wand met schuifdeuren te plaatsen.

 

Hoewel het keukenblok zelf misschien niet groter is dan in een traditionele, afgesloten keuken, biedt deze opstelling wel andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld door er tegenover een kastenwand met een geïntegreerde werkplek te creëren, ideaal als je veel thuiswerkt maar geen aparte werkkamer hebt. Of gebruik deze ruimte als speelhoekje voor de kinderen.

Indeling 5: opdelen als een ensuite

In deze indeling zijn het woon- en eetgedeelte nog verder van elkaar gescheiden door een knusse kastenwand tussen de verschillende zones. Aan de woonkamerzijde kun je het idee van een ensuite nabootsen door aan beide zijden een mooie inbouwkast te creëren, eventueel met of zonder echte ensuite-deuren ertussen.

 

De keuken is uitgerust met een royale kastenwand die veel opbergruimte biedt. Je kunt er ook voor kiezen om het werkblad om de hoek te laten doorlopen, wat extra werkruimte oplevert ten koste van een deel van de kastruimte.

 

Omdat er in deze opstelling iets minder ruimte overblijft voor de eethoek, is er tegen de achterwand een gezellige zitbank geplaatst, met daarbij een ronde tafel en voldoende ruimte voor een paar comfortabele stoelen. Dit creëert een knusse eethoek die perfect is om niet alleen te eten, maar ook als werkplek te gebruiken.

Als je nog steeds niet uitkomt met de indeling van je doorzonwoning of als je een van deze ideeën verder uitgewerkt wilt zien voor jouw eigen interieur, neem dan gerust contact op via aukje@stedsk.nl.